USPJEŠNA PRIČA BH PODUZETNICE SABINE KRIVDIĆ IZ VISOKOG, OBJAVLJENA NA KOSOVU U KNJIZI WOMEN BOOK NA BOSANSKOM I ENGLESKOM JEZIKU
Kažu da svaka dobra priča nastaje slučajno. Moja poslovna priča mogla bi podržati ovu izjavu.
Naime, radeći novinarski posao trebalo mi je mjesto, hobi ili bilo šta što bi mi omogućilo malo mira i odmicanje od stresnog posla. Tako sam na prijedlog mog sina zasadila prvi malinjak. Nisam imala nikakvog iskustva u poljoprivredi, ali sam naučila osnovno i odlučila da dalje učim kroz rad. Prvu sezonu radila sam svoj posao novinarke i pomalo učila o malinarstvu kroz svoj mali malinjak. Na jednom od novinarskih terenskih poslova imala sam priliku čuti sve o prednostima registracije obrta – poljoprivredne proizvodnje i odlučila da napravim taj preokret u svojoj karijeri. Tako je nastao moj mali obrt Poljoprivredna proizvodnja “Malinica”

Da u poduzetničkim vodama ne ide sve baš tako glatko, shvatila sam već na samom početku. Prva sezona mog bavljenja malinarstvom bila je početak kraha ove grane poljoprivrede, jer je tržište bilo zasićeno i naglo je smanjena otkupna cijena malina. Tad sam odlučila da od svojih malina napravim liniju proizvoda koje ću plasirati na lokalno tržište. Desilo se, opet slučajno, da sam iz palete dobrih proizvoda od malina, ja prvo napravila liker.
Naše tržište jako cijeni liker od višnje, a ja sam pomislila zašto ne pokušati s malinama? Već nakon prvih proizvedenih količina bilo je jasno da sam donijela dobru odluku, a već nakon prve prezentacije i povratnih informacija, postalo mi je jasno da je ovo malo bosanskohercegovačko tržište zapravo u potrazi za domaćim i kvalitetnim proizvodima iz oblasti jakih alkoholnih pića.
Uslijedio je period velikog istraživanja i ispitivanje tržišta, ali i opcija registracije za proizvodnju likera.
Shvatila sam da je ovo period u kojem se svjetska scena proizvodnje ove vrste pića okreće prema malim, tzv. craft destilerijama. To su zapravo male zanatske destilerije, s ograničenom količinom ali strogo kontrolisanom kroz sve segmente proizvodnje. Interesantno za ovu proizvodnju jeste da je najčešće njen osnivač ujedno osoba koja i proizvodi, tako da zapravo svojim likom, djelom, imenom i prezimenom vi stojite iza svake jedinice proizvoda koja izađe iz vaše male proizvodnje. To predstavlja veliku odgovornost i izazov, a za mene je izgledalo savršeno! Baš ono što trebam – vizualizaciju svog rada; proizvod koji sam sama napravila, dala lični pečat i stojim iza toga!
Nevjerovatna volja i želja se javila u meni da budem pokretač takve poslovne priče, jer je sve što sam istražila itekako odgovaralo mojoj ličnosti.
Uslijedio je dug put upoznavanja sa potrebnim uslovima, rješenjima, dozvolama, administracijom; finasijskom konstrukcijom, a onda i realizacijom. Ustanovila sam da se najbolji uslovi za sam objekat destilerije kriju zapravo u podrumu moje rodne kuće, što je bila posebna radost. U starom i mračnom podrumu moga oca nastala je moja mala radionica.
Moj otac se bavio proizvodnjom tradicionalnog pića, nama poznate rakije, ali za svoje potrebe. Obzirom da više nije među nama, bilo mi je i emotivno važno što će moj poslovni poduhvat biti vezan za prostor u kojem sam odrasla, ali i za njegov nekadašnji hobi.
Nakon godinu dana postojeća registrovana djelatnost proširena je i na destileriju. Tako sam postala prva žena u Bosni i Hercegovini vlasnica obrta za proizvodnju i prodaju jakih alkoholnih pića.
Ali tu priča tek počinje.
Sada je trebalo odlučiti koje okuse proizvoditi. Liker od maline je već gradio svoj siguran put, ali trebalo je proširiti ponudu.
Uslijedilo je još jedno veliko istraživanje, ispitivanje i odabir. Jedino što sam na početku znala jeste da želim biti drugačija. Da moji proizvodi moraju biti jedinstveni.

To je bio period intenzivnog čitanja stručne literature i eksperimenata, miješanja sastojaka, spajanja okusa.
Ali glavna odluka od koje nisam željela odustati i nikada neću jeste: koristiti domaće sastojke, odnosno sirovine.
Osim literature, stalno sam savjete tražila i u struci kontaktirajući uvažene profesore iz zemlje, ali i regije. Tako su nastali proizvodi koji se rijetko ili nikako ne mogu naći na tržištu. Neki od mojih proizvoda su pripremani u dalekoj prošlosti, ali se vremenom odustalo od njihove proizvodnje jer je duga i skupa. Takav je slučaj sa pravom rakijom od meda. Trenutno sam također jedina u Bosni i Hercegovini, a druga u regionu destilerija koja u ponudi ima ovo specifično piće. A tu su i neke druge rakije i likeri koji su rijetki u široj ponudi.
Odabirom ovog poziva otvorio se sasvim novi svijet koji je podrazumijevao drugačiju organizaciju rada i života. Naime, čitava proizvodnja odvija se tokom ljeta i početkom jeseni, a ostatak godine namijenjen je za festival, takmičenja i promocije.
Na većinu relevantnih takmičenja i festivala se odazovem i moram neskormno reći da sam u ove tri godine poslovanja osvojila nekoliko domaćih, kao i stranih zlatnih i srebrenih plaketa, odnosno nagrada koje se u ovoj oblasti dodjeljuju uvijek za vrhunski kvalitet..
Sve su to pokazatelji da sam slučajno, ali sigurno našla svoj poslovni put koji me ispunjava i iz mene crpi ono najbolje što onda prenesem u baš svaku bocu koja izađe iz moje destilerije. Shodno tome, a i činjenici da dolazim iz malog, ali kraljevskog grada, bilo je logično da brend nosi naziv Kraljica.
Pod brendom Kraljica danas se nalazi pet proizvoda, a u pripremi su još dva.
Kao vlasnica craft destilerije ne mogu vam garantovati da će vam se moji proizvodi svidjeti. Ono što mogu garantovati jeste da je svakom proizvodu posvećena poptuna pažnja, da se u svakoj boci nalazi kvalitet koji garantujem svojim imenom, prezimenom, likom i djelom. Garantujem da nikada nijedna voćka koja nije bila potpuno zdrava nije završila u piću pod brendom Kraljica.
Garantujem da nikada neću prerasti u industrijsku proizvodnju u kojoj je zarada iznad kvalitete i ljubavi prema poslu.
Kraljica rakija će zauvijek izlaziti iz destilerije malog obima za koje ću moći lično garantovati ja, njihov proizvođač.
Piše:Sabina Krivdić
PODUZETNICE.BA
