O Nama

Poduzetnice.ba je portal pokrenut sa ciljem umrežavanja, motivisanja, informisanja, promovisanja, afirmisanja i edukacije poduzetnica i poduzetnika iz Bosne i Hercegovine i regiona. Činjenica je da se na našim prostorima svakodnevno mnoge žene odlučuju za samoupošljavanje i zaista s tim u vezi imamo pozitivan trend, ali isto tako su neminovni i problemi sa kojima se nekada specifično poduzetnice susreću. Želimo o tome govoriti, želimo otvoriti mnoge aktuelne teme i pratiti sva dešavanja u regionu iz oblasti poduzetništva, a naravno specifično ćemo obratiti pažnju na žensko poduzetništvo.

Mi još nemamo referentne podatke koliko je zapravo poduzetnica u Bosni i Hercegovini. Koliki je udio žena u vođenju i rastu privede u zemlji. Zanima nas koliko su kompanije, koje su pod vođstvom žena, i da li su: stabilnije, produktivnije, ekonomičnije, manje ili više zadužene i slično. Mnogo je pitanja koje bismo željeli postaviti i na neki način i kroz djelovanje ovog portala, pokrenuti odgovorne institucije, one koji imaju relevantne podatke, da krenu podatke sređivati i informisati javnost o tome.

U regionu se održava niz konferencija, kongresa i sličnih velikih okupljanja poduzetnica. Očekujemo da će se i kod nas pojaviti takvo nešto i sigurno bismo se i kroz rad našeg portala uključili u te aktivnosti.

Kroz naše sekcije pisat ćemo o biznisu, ženama koje volimo, ženama koje nas inspirišu, objavljivat ćemo priče sa i o aktivnim i poduzetnim ženama iz zemlje i regiona, također ćemo kroz rubliku – žene pišu – pratiti šta nam to naše poduzetne dame imaju poručiti i na koji način se osvrću na aktuelne situacije u biznisu, kulturi, politici, ljubavi, zdravlju, životu…

Ovaj projekat, kao savremeni doprinos osnaživanju žene, osmislila je i kreirala ekonomistica i poduzetnica Adisa Tufo iz Sarajeva. Pored nje, za portal svakodnevno piše i Ilma Softić iz Visokog. Ilma je diplomirala komunikologiju na Fakultetu političkih nauka i  trenutno je na master studiju, na istom fakultetu, Univerziteta u Sarajevu. Amela Ćatić je novinarka iz Sarajeva, diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka, a dodatno se bavi dizajnom i vidljivo uživa u obje svoje ljubavi.  Velika tehnička podrška i vizuelni identitet portala u najvećem djelu pripadaju četvrtoj članici tima – Lejli Tufo. Lejla Tufo je studentica Fakulteta za inženjering i informacijske tehnologije, odsjeka za informacijske tehnologije Burch univerziteta, uporedo studira i na Fakultet za menadžment i poslovnu ekonomiju. Sve četiri su dio uspješe kompanije “ČIP sistemi” iz Sarajeva.