USPJEŠNA PRIČA BH PODUZETNICE ESME ZJAJO IZ JAJCA, OBJAVLJENA NA KOSOVU U KNJIZI WOMEN BOOK NA BOSANSKOM I ENGLESKOM JEZIKU
Zovem se Esma Zjajo, rođ. Žuna i rođena sam 14.03.1985 u Jajcu, gdje i trenutno živim. Po zanimanju sam inžinjerka poljoprivrenih i prehrambenih proizvoda. Oduvijek mi je bila želja pokrenuti neki biznis koji će se baviti proizvodnjom hrane, što mi je u neku ruku bio i motiv za odabir fakulteta, kao i za realizaciju ove ideje.
Imam dosta administrativnog iskustva kao i iskustva u prodaji. Imam i dvije godine iskustva kao voditeljica pekare i rada na analizi brašna, što je dosta srodno sa mojim biznisom i pomaže mi u razumijevanju tehnoloških procesa pri pravljenju tjestenine. Poznavanje reoloških osobina brašna i tijesta su, po mom mišljenju, osnova za proizvodnju bilo kojeg proizvoda gdje je brašno glavni sastojak. Također sam završila obuku za HACCP menadžera i bila jedna od članica HACCP tima prilikom rada u pekari i mlinu, tako da su mi prakse i načela u prehrambenoj industriji dosta poznata. U suštini osnova svake prerambene industrije su dobra proizvodna praksa i dobra higijenska praksa, čega se p i držim.

Moje snage su u velikoj mjeri poznavanje tehnoloških procesa proizvodnje, kao i motivisanost i predanost radu, savjesnost u proizvodnji pri korištenju odgovarajućih sirovina i poštivanju higijensko-zdravstvenih mjera. Nedostaci bi bili nedovoljno znanje u promovisanju proizvoda u prodaji i nedovoljno znanje u ubijeđivanju ljudi zašto kupiti baš taj proizvod. Također, nedostatak je i spoznaja da se proizvod uvijek može popraviti i dorađivati, a kupcima se treba predstaviti kao najkvalitetniji.

Ideja ovog biznisa je da se bavi proizvodnjom specijalizovanih vrsta tjestenine. Živimo u vremenu velikog stresa, tehnološkog napretka i brzog života što za posljedicu ima nezdrav način življenja, uz stvaranje velike količine slobodnih radikala, koji dalje uzrokuju veliki broj malignih oboljenja. Zbog toga treba razvijati svijest o zdravstveno ispravnoj hrani koja treba da zadovolji potrebe u vitaminima, mineralima, antioksidantima, a ne da joj osnovna svrha bude prosto zadovoljavanje energetskih potreba.
U svijetu, a sve više i u BiH, zadnju deceniju se mnogo priča o toj vrsti hrane. Hrana bogata različitim zdravim dodacima prehrani te obojenim namirnicama koji su bogati izvori antioksidanasa postaju sve popularniji u ishrani. Ovi proizvodi bi upravo spadali u tu skupinu. Oni bi samim tim, imali nešto veću cijenu, ali svi kupci koji znaju o kakvoj vrsti proizvoda je riječ, su spremni platiti tu veću cijenu. Smatram da je prednost ovog biznisa sama vrsta proizvoda koji je inovativniji što se tiče sirovinskog sastava u odnosu na one koji su već prisutni na trzuštu. Trenutno su u ponudi tjestenina klasična, sa koprivom, sa gljivama, te tjestenina s orahom vegan. U pripremi je i tjestenina sa dodatkom brašna od tikvinih sjemenki.
Napisala: Esma Zjajo
PODUZETNICE.BA
