O nama – Udruženje “Poduzetnice IN”

Udruženje za demokratiju, poduzetništvo i kulturu „Poduzetnice IN“ je osnovano u martu 2018.godine u cilju promovisanja i osnaživanja pozitivnih vrijednosti u društvu, prvenstveno poduzetništva, kulture i demokratije, a sve kroz veće učešće žena i mladih u civilnom društvu. Smatramo da je jačanje kapaciteta žena i mladih, kroz motivaciju, širenju vidika, veći rad na sebi, promociju ciljeva održivog razvoja, neformalnu edukaciju, otvara cijeloj zajednici put ka afirmaciji, jačanju poduzetničkih kapaciteta, usavršavanju i napretku. Udruženje podstiče i koordinira aktivnosti svojih članova na ostvarivanju zajedničkih ciljeva i zadataka u skladu sa Zakonom i drugim zakonskim propisima, a na bazi svojih programskih ciljeva radi kojih je Udruženje i osnovano.

Okuplja više od 130 registrovanih članova, a u dosadašnjim projektima je učestvovalo više od pet hiljada osoba. Djeluje i umreženo je lokalno i regionalno, kroz niz potpisanih Memoranduma o saradnji i razumijevanju.

Udruženje svake godine (od osnivanja) u februaru organizuje regionalnu poslovnu konferenciju poduzetnica BiH i regiona, B2B susrete i poduzetnički sajam. U protekle tri godine realizovano je niz značajnih projekata, a ističemo samo neke:

 • Vikend seminari «Pretvori san u biznis plan» / podržano od Općine Ilidža (3 godine) (projekt za žene i mlade)
 • Ilidža Art / podržano od Općine Ilidža (3 godine) (projekt za žene i mlade)
 • Sarajevo Art / Podržano od Turističke zajednice Kantona Sarajevo (projekt za mlade)
 • Poduzetnička Akademija Kantona Sarajevo / podržano od ZZZFBiH i PKFBiH
 • Poduzetnička Akademija Ze-Do Kantona / podržano od ZZZFBiH i PKFBiH
 • Trodnevni B2B susreti poduzetnica BiH i regiona 2020. (učesnici iz 9 zemalja) / podržano od strane UNDP, PKFBiH, Ministarstva Poduzetništva FBiH, mnogih privrednih društava iz zemlje i regona;

Najviši organ upravjanja Udruženjem je Skupština. Skupština broji sedam do devet osoba, koje se biraju između članica Udruženja, a mogu biti i neovisne osobe koje se zbog svog ugleda i uticaja u društvu, expertize, iskustva i slično, pozivaju u članstvo Skupštine.

Poslovima i aktivnostima Udruženja, u cjelosti rukovodi Predsjednica Udruženja.

Aktuelna predsjednica je Adisa Tufo.

Adisa Tufo
Adisa Tufo

Rođena je 1966. godine u Sarajevu. Ekonomistica, poduzetnica, menadžerica, liderka, mentorica, blogerka, kolumnistica, umjetnica, filantrop i prirodnjak. Posjeduje veoma bogato iskustvo u realnom sektoru na rukovodećim pozicijama, kao i značajno iskustvo u nevladinom sektoru. Diplomirala na fakultetu za menadžment i poslovnu ekonomiju; završila Cambridge business academy;  stekla zvanja: certificirani menadžer, certificirani NLP master i certificirani Life & business coach; a od zvanja magistrice iz oblasti poslovne psihologije, dijeli je samo odbrana završnog rada. Završni rad piše na temu “Žensko liderstvo na Balkanu”. Za svoj dosadašnji rad i društveni aktivizam dobila mnoga veoma značajna priznanja, u BiH i regionu. Pored toga, autorica je knjige iz oblasti ličnog razvoja “Vruć krompir”, te autorica i koautorica nekoliko objavljenih stručnih radova. Posjeduje izražene komunikacijske vještine i govorničke sposobnosti; snalažljiva, kreativna i inovativna, sa istaknutim sklonostima ka vodstvu i motivaciji. Iza nje je bogato iskustvo u upravljanju projektima, kriznom menadžmentu i odnosima s javnošću, kao i projektima koje kreira i implementira kroz učešće u radu NVO “PoduzetniceIN”.

 

 

Priznanja:

 • Priznanje «Uspješne žene BiH» Sarajevo 2017.
 • Priznanje «NajŽena XXI veka Jugoistočne Evrope» Beograd 2017.
 • Priznanje «Dama godine 2018» Beograd 2018.
 • Priznanje “Povelja: Dolina kraljeva, vekova i jorgovana” Kopaonik 2018.
 • Večernjakov pečat “PONOS BiH” u kategodiji “POTHVAT” Mostar 2019.
 • LadiesInAwards–priznanje “Jedna drugoj smo podrška” Sarajevo 2019.
 • Priznanje “Stvaratelji za stoljeća” 2019, Dubrovnk 2020.
 • Povelja za životno djelo Općine Ilidža, Ilidža 2020.