Piše: Dr.Lejla Cerić Džaferović
Prilikom konzumiranja hladne hrane i hladnih napitaka moguće je osjetiti pojačanu preosjetljivost zuba na hladno. Šta sve može biti uzrok preosjetljivosti, koja može varirati od blagih neugodnih senzacija do oštrog nesnosnog bola?
Razloge smo svrstali u pet kategorija:
Kratkotrajno povlačenje gingive (zubnog mesa) sa vanjske površine vratnog dijela zuba
Uzrok nastanka ovog problema je najčešće neadekvatna tehnika četkanja zuba uz korištenje grubih (hard)zubnih četkica
SAVJET
Koristite obavezno mekane četkice za zube jer korištenjem tvrdih zubnih četkica izazivate povećanu traumu zubnog mesa i dovodite do pogoršanja nastalog problema.
Vrlo je bitno da pokreti prilikom četkanja podrazumijevaju pokrete navlačenja zubnog mesa na zub, bez pratećih pokreta u kontra pravcu. Ne želimo pravilne pokrete anulirati kombinacijom sa pogrešnim.
Tokom oporavka izbjegavajte pranje zuba hladnom vodom i ne konzumirajte hranu i napitke koji zub mogu provocirati.
Vrlo je poželjno korištenje medicinskih zubnih pasta na bazi aminoflourida.
Neadekvatan postupak izbjeljivanja zuba
Čak i nakon profesionalnog izbjeljivanja zuba u ordinaciji od strane stomatologa (in office bleaching) moguće je osjetiti kratkotrajnu reakciju zuba na hladno. Ta vrsta preosjetljivosti zuba je reverzibilne prirode i uz savjet vašeg stomatologa vrlo brzo nestaje.
Problemi nastaju kada se bez profesionalnog nadzora koriste paste za izbjeljivanje zuba ili takozvane trakice za izbjeljivanje zuba.
Sa upotrebom navedenih produkata, zbog želje za dobijanjem optimalnih rezultata, obično se pretjeruje. Zbog toga na zubima ostaju oštećenja koja su na žalost vrlo često ireverzibilna. Ta vrsta zubne preosjetljivosti u najvećem broju slučajeva se ne može trajno eliminisati, čak ni od strane stomatologa.
SAVJET
Budite umjereni i vrlo oprezni sa produktima za izbjeljivanje koji se nalaze u širokoj upotrebi i dostupni su svima. Već pri prvim znacima zubne preosjetljivosti prestanite sa njihovim korištenjem. Preporučujem korištenje medicinske zubne pastu koja u svom satavu sadrzi aminoflorid.
Karijes zuba
Najčešći razlog preosjetljivosti zuba na hladno jeste infekcija i destrukcija tvrdih zubnih tkiva, odnosno karijes.
Ono što je karakteristično za preosjetljivost na hladno zbog karijesa zuba jeste da se sa vremenom reakcija na hladno pojačava, počinje duže da traje i nakon izvjesnog vremena prelazi u spontani bol.
Preosjetljivost na hladno u ovom slučaju je posljednji alarm organizma da se obratite stomatologu. Neke karijese u ustima možete primijetiti i sami. Međutim, nikada ga nećete uspjeti detektovati na kontaktnim površinama odnosno između zuba. Takvi karijesi sa vremenom napreduju pa se ukoliko ne posjetite stomatologa na vrijeme, mogu desiti određene komplikacije.
Najčešće karijes napreduje do pulpe (živca) zuba i tada je neminovan endodontski tretman zuba („vađenje živca“).
Vrlo često dolazi do pucanja krunskog dijela zuba prilikom žvakanja što zahtijeva najčešće endodontski tretman, ali nerijetko i protetsku nadoknadu zuba (keramičku krunicu).
Osim toga prilikom žvakanja, može doći i do pucanja korjenskog dijela zuba nakon čega je najčešće neminovna extrakcija (vađenje) zuba
SAVJET
Posjetite svoga stomatologa na vrijeme.Redovne preglede treba vršiti minimalno jednom godišnje.Preduhitrite nastanak problema i komplikacija,blagovremenom popravkom zuba.Troškovi tretmana su niži a biološka vrijednost zuba daleko veća.
Sindrom naprsnuća zuba
Zbog šKripanja zubima (bruksizam) ili žvakanjem pretvrde hrane(tvrde mentol bombone, bademi i sl.) može doći do naprsnuća tvrdog zubnog tkiva. Taj problem se javlja najčešće kod pacijenata sa izrazito razvijenom žvačnom muskulaturom.
Zbog naprsnuća, javlja se pojačana reakcija na hladno i bol prilikom žvakanja. Opisano se vrlo često može desiti na zubu koji klinički izgleda potpuno intaktan bez zubnog ispuna (plombe). Bitno je naglasiti da što duže nelagoda sa zubom potraje, teže je sanirati problem, a u neki okolnostima i nemoguće.
SAVJET
U slučaju predhodno opisanog stanja što prije se javite stomatologu. U međuvremenu konzumirajte isključivo mekšu hranu i izbjegavajte žvakanje na stranu na kojoj se nalazi oštećeni zub,
Parodontitis (parodontoza)
Vrlo često popratna pojava parodontitisa jeste pojačana preosjetljivost zuba na hladno. Razlog toga leži u samoj prirodi nastanka parodontalne bolesti.
Parodontitis u početnoj fazi uzrokuje destrukciju kosti oko vratne trećine korijena zuba. Gubitkom kosti i gingiva gubi svoje hvatište, te se skupa sa kosti povlači prema apikalnom dijelu zuba.
Ovim destruktivnim procesom, ostaje exponiran vratni dio zuba, koji je ujedno i najosjetljiviji dio zuba na hladno.
Za parodontitis je karakteristično da dolazi do povlačenja zubnog mesa oko cijelog zuba, a ne samo sa vanjske površine.
SAVJET
Primjetite li da je došlo do povlačenja gingive oko cijelog zuba a ne samo sa vanjske strane (strana prema obrazu i usnama) javite se svome stomatologu zbog suspektnosti na parodontitis.
Izbjegavajte hladne napitke i pranje zuba hladnom vodom.Preporučujemo korištenje medicinske zubne paste na bazi aminoflorida.
*****
Lejla Cerić Džaferović, stomatolog – rođena je u Prijedoru 1976. Diplomirala na Stomatoloskom fakulretu u Sarajevu 2006. Specijalizaciju zavrsila 2018. Specijalizirala je iz oblasti Parodontologije i bolesti usta. Radila kao pripravnica, od 2006 do 2007 u JU DZ Vrazova u Sarajevu. Od 2008. do danas, radi u vlastitoj stomatoloskoj ordinaciji u Sarajevu, “Dr Ceric Dzaferovic Lejla”, gdje zajedno sa kolegama, vrhunskim stomatolozima, stomatolozima, pruža kompletne stomatološke usluge pacijentima iz Sarajeva, BiH i dijaspore. Poznataje po mirnoj i sigurnoj ruci, ali i po činjenici da i najveće “fobije od zubara” kod njenih pacijenata prestaju. Voli prirodu i ponekad piše.
PODUZETNICE.BA