Adisa Tufo

Adisa Tufo – rođena 5. septembra 1966. godine u Sarajevu; ekonomistica, poduzetnica, menadžer, liderka, blogerka, umjetnica, prirodnjak; direktorica porodične kompanije koja više od dvadest godina uspješno posluje na tržištu Bosne i Hercegovine.

U periodu u kojem je Adisa na njenom čelu, kompanija je doživjela značajan rast i razvoj. Povećan je obim poslovanja i broj uposlenih, izgrađena moderna poslovna zgrada. Uvedena je i dodatna djelatnost – pored izvođenja elektroinstalacijskih radova i distribucije interfonske opreme – kao temeljne djelatnosti, osmislila je i brendirala Hobby Art Centar, koji je za kratko vrijeme postao lider u distribuciji repromaterijala za hobbyart tehnike. Pokrenula je, u okviru kompanije, izdavačku djelatnost “ArtBook”, čiji je cilj podsticanje, stimulisanje, razvoj, unapređivanje i modernizacija izdavaštva u domenu objave knjiga, časopisa i publikacija orjentisanih ka motivaciji i razvoju ličnosti i očuvanju kulturnih vrijednosti. Vlasnica je i glavna urednica poslovnog portala www.poduzetnice.ba .

Lidership, ekonomija, književnost, pisanje i slikarstvo, nisu jedina interesovanja Adise Tufo, ona u svoje slobodno vrijeme mnogo uči, trudi se da stalno ide u korak sa digitalizacijom – izučava menadžment, ekonomiju, IT sektor i komunikologiju, a svoje ‘soft’ i ostale vještine svakodnevno nadograđuje konstantnim formalnim i neformalnim obrazovanjem.

Za sebe kaže da živi svoje snove, a vidljivo je da provodi u praksu koncept cjeloživotog učenja i da je to čini uvijek mladom i punom energije. Voli da se druži, putuje i upoznaje druge kulture i tradicije.

Za gospođu Tufo zasigurno se može reći da je dostigla samoaktualizaciju u svim područjima u kojima djeluje, a da pri tom njen uspjeh nije ostao neprimjećen. Na prijedlog novinara i nakon analize javnog mnijenja – njena biografija je objavljena u leksikonu “Ko je ko u Bosni i Hercegovini” za period od 2014. do 2018. godine, te u istom eksikonu, za period od 2018. do 2022.godine.   Dobitnica je nekoliko lokalnih i međunarodnih priznanja među kojima je i priznanje “Uspješne žene Bosne i Hercegovine” u kategoriji poduzetništva, te priznanje “Naj Žena 21.veka Jugoistočne Evrope”, koje joj je uručeno u Beogradu u decembru 2017. godine, također u kategoriji poduzetništva.

Autorica je knjige “Vruć krompir” – priče o poduzetništvu, ljubavi, strasti i snovima jedne žene. Ovaj motivacijski priručnik je izazavao veliko interesovanje medija i šire čitalačke publike u zemlji i regionu.

Priroda joj je velika motivacija i ljubav – skija, planinari i vozi bicikl, ali najdragocjenije vrijeme provedeno u prirodi joj je ono koje provodi sa svojim pčelama.
Autorica je koju prati mnogo ljudi na društvenim mrežama, te svoje ideje i stavove dijeli na web stranici www.adisatufo.ba. Održala je niz predavanja i radionica u zemlji i inostranstvu.

Po prirodi komunikativna, altruistična i avanturistična, Adisa Tufo svojim društvenim angažmanom želi promjeniti zbilju u kojoj se nalazi. Zanima je i politika, ali istinski je aktivna u nekoliko nevladinih organizacija i svoj društveni angažman usmjerava ka afirmaciji ženskog poduzetništva, a svojim djelovanjem u NVO trudi se da utiče na bolje upoznavanje i umrežavanje, te veću vidljivost poslovnih žena različitih profesija i djelovanja na lokalnom i regionalnom novou.

Udata, majka Lejli i Ameli, živi i radi u Sarajevu.